четвер, 21 вересня 2017 р.

Дальногляд

Колись дуже давно в далекій галактиці... стоп, це не з тієї опери. Сім років тому я придбав свій перший LCD телевізор, на той час він умів показувати відео/фото з флешки, що було досить новим і корисним. Діагональ в 32 дюйми здавалась просто величезною, в порівнянні зі старим ламповим (насправді вже транзисторним) ящиком.

Протягом цього часу модель споживання медіаконтенту на дивані змінювалася не один раз і телевізор щоразу у неї вписувався. Проте часи міняються, змінюється і якість, формат і роздільна здатність контенту. І раптом зрозумів, що перегляд фільмів на 32" з роздільною здатністю 1366х768 не приносить того задоволення як раніше, і не йде в жодне порівняння з тим що бачиш у кінотеатрі.

Почалося. Муки вибору нового засобу споживання медіаконтенту вдома на дивані. Чому саме споживання медіаконтенту? Тому що телевізор вже давно не тільки для телебачення, і в більшості випадків якраз не для нього.

Щоб полегшити вибір, потрібно розуміти що саме вимагається від телевізора, для чого він. В моєму випадку це в першу чергу перегляд фільмів, серіалів, відео з youtube і те ж таки телебачення, бо ще не всі у нашій родині побороли залежність від нього.

Отже визначив для себе кілька ключових характеристик:
  • діагональ;
  • тип матриці;
  • ціна;
  • виробник;
  • роздільна здатність, звук, частота тощо.
Діагональ.

Тут все просто, діє правило на скільки вистачає грошей або який розмір фізично влазить. Є ще різні поради від THX і ще купи різної ваги експертів в інтернеті як обрати діагональ в залежності від відстані до тв, розміру кімнати, взаємного розташування планет в сонячній системі тощо. Згідно однієї старої книги картина сприймається цілісно, якщо кут огляду не перевищує 36° Ось вам схемка з розмірами і відстанями. 



Мені в кімнату якраз влазить 55". На цьому і зупинився.

Тип матриці.

Не буду читати лекції про типи матриць та їхні переваги і недоліки, цього достатньо в інтернетах. Для себе визначив тип матриці VA, так як фільми дивимось переважно ввечері з вимкненим світлом, а тут якраз чорний чорніший і контраст (не OLED звісно, але в порівнянні з IPS/PLS).

Ціна.

Тут теж все просто, чим дешевше тим краще)

Виробник.

Тут якісь особливі вимоги не висував, головне щоб був досить поширений, а не якийсь нонейм без історії і відгуків.

Інші характеристики.

Роздільна здатність.
4к. Не тому що модно, стильно, молодіжно, а тому що більш менш адекватні моделі старших діагоналей уже всі автоматом мають таку роздільну здатність. Є одна особливість з телевізорами LG, всі моделі 2016 року нижче XXUH77XX мають матрицю з білим субпікселем RGBW і їх реальна роздільна здатність по горизонталі на чверть менша, про моделі 2017 року точно не скажу з якої моделі починається, але загалом все те саме.

Частота вертикальної розгортки екрану.
Є два варіанти: 60гц і 120гц. Все решта зі значенням від тисячі і до хуліардів то маркетинг. Для ігор і спорту важливо 120, напевне. В решті випадків можливо і 60. Варто зауважити, що моделі з 120гц як правило значно дорожчі. Також це вже особиста справа кожного, комусь фільм на 60 мерехтить, а комусь на 120 не фільм, а спектакль.

HDR. Більшість телевізорів, що у нас продаються не можуть показати HDR. Заяви виробників про підтримку чистий маркетинг, так як заявлені моделі можуть розпізнати сигнал HDR, а щоб його відобразити їм не вистачить яскравості і кольорів. Для відображення HDR потрібна матриця 10біт або 8біт+FRC.

На якість зображення також впливають яскравість, контраст (не динамічний), діапазон кольорів тощо. Часто чим дорожча модель тим краще у неї з зображенням. Тут все індивідуально і потрібно самому іти в магазин з флешкою і дивитись ті моделі що зацікавили. Що я і робив останні пару місяців.

Звук. Аби був. Є зовнішня акустика на 6 каналів.

В результаті довгих і нудних перечитувань форумів і мануалів зупинився на двох варіантах:

Samsung 55KU6000/55KU6400/55MU6100/55MU6400 всі ці моделі фактично однакові.



TCL 55P6046 китайський виробник, але досить поширений в Європі та США, конкретно ця модель збирається в Польщі.



До речі, для вибору користувався наступними ресурсами:

forum.ixbt.com
displayspecifications.com
mylcd.info
rtings.com
hdtv.com.pl
hdtelevizija.com

Вже збирався брати самсунг, але останній підклав велику свиню. Виявляється в одні й ті самі моделі одної діагоналі самсунг ставить різні матриці VA і PLS, в останньої проблеми з чорним і контрастом. Перший телевізор самсунг замовлений в інтернет магазині виявився з PLS. Тому вирішив не бавитись в лотерею і відразу замовив TCL.

Замовляв у Львові з доставкою "Новою поштою", так як в Києві було дорожче. Кілька днів очікування і вуаля:


Перше ж враження "ох він і великий" зникло за кілька днів.

Так вже вийшло що разом з новим телевізором отримав і нову медіаоболонку Android TV (раніше було XBMC/Kodi на raspberry pi). Чудово, люблю розбиратись і налаштовувати щось нове.

Для того щоб встановлювати на Android TV сторонні додатки (з флешки) потрібен ES Explorer. І тут є нюанс: більшість додатків встановлених з флешки не з'являються в головному меню, і запустити їх можна або через той самий ES Explorer або в налаштуваннях додатків.

Зовнішні носії інформації Android TV монтує в режимі "лише для читання". Є варіант примонтувати носій як внутрішню пам'ять, але він мені не сподобався.

Отже, шо ж вийшло.

Фільми і серіали.

Варіант 1.
Встановив додаток HD Videobox в телевізор (в меню з'явився). Заходжу в додаток, обираю фільм, дивлюсь. Досить зручно. Фільми максимум ріпи 1080, якість коливається.

Варіант 2.
Встановив додаток HD Videobox в телефон (стояв раніше). Заходжу в додаток, обираю фільм, відправляю на тв дивлюсь. Зручніше ніж в першому варіанті. Якість така сама. Для того щоб відправити посилання на фільм в тв потрібен додаток VEGA Cast, встановлювати в телефон.

Варіант 3.
Торенти. Пробував встановити торент додаток на Android TV з запуском через ES Explorer. Працює, але надто не зручно користуватися. Тут якраз стала в нагоді малина (raspberry pi). Картку з XBMC/Kodi поклав у шухляду (раптом знадобиться), а на іншу встановив Raspbian, туди встановив Transmission і розшарив по Samba зовнішній диск. Тепер можна дивитися відео в хорошій якості (BDRemux). Запустити фільм з самби на Android TV можна через той же ES Explorer або у VLC в режимі огляду (він вміє ходити в локальну мережу). Звісно не так зручно як попередні два, але такі фільми дивимось не частіше ніж раз на тиждень, тому терпимо.

Відео з youtube.

Тут все просто чудово і дуже зручно користуватися пультом. Є голосовий пошук, але через смартфон (додаток Android TV Remote). Ложка дьогтю: оновлений додаток youtube не такий зручний, але можна видалити оновлення і скасувати автоматичне оновлення додатків.

Телебачення.

Варіант 1. IPTV. Є декілька таких додатків (однойменний підтримує EPG), працюють нормально, але чи то у мого провайдера проблеми, чи щось інше, бо час від часу деякі канали ідуть з артефактами і фрізами.

Варіант 2. Torrent TV. Офіційний додаток у мене так і не зміг щось показати, я навіть не розбирався чому. Є ще Torrent Stream Controller, але користуватися ним не так зручно як IPTV.

Варіант 3. DVB-T2. Тут все просто: втикнув антену, увімкнув пошук і через кілька хвилин маєш 32 канали в терпимій (як для телебачення) якості з підтримкою EPG. Все зручно і просто.


Коли телевізор увімкнений і не показує відео, то вмикається скрінсейвер з гарними фото, доволі приємна річ.


Стосовно якості зображення. 

Якщо проганяти тестовими картинками, то на деяких видно недоліки, такі як нерівномірність підсвітки, але їх видно тільки на тестових картинках)

Перегляд фільмів в 4к вражає, дуже здорово і класно, але таких фільмів не більше ніж пальців на одній руці. Фільми в 1080  BDRemux виглядають теж чудово, хоч різниця з 4к мені помітна.  Ріпи 720 трохи гірше, але як для серіалів наприклад, то цілком нормально. До речі, решта в сім'ї не бачать такої різниці як я, тому це все особисте.

Тепер перегляд фільмів хоч і не став на 100% таким як в кінотеатрі, але значно наблизився.

2 коментарі:

  1. Купи про версію HDVideobox за пару баксів - стане доступним пошук і перегляд з торентів, а там і якість фільмів в 4К.

    ВідповістиВидалити